OPĆE INFORMACIJE | ||
Naziv kolegija | Održivo stočarstvo i prerada stočarskih proizvoda | |
Studijski program | Sveučilišni diplomski studij Održiva poljoprivreda i okoliš | |
Status kolegija | Obvezni | |
Studijska godina | Druga (2.) | |
Bodovna vrijednost i broj sati nastave | ECTS koeficijent opterećenja studenata | 4 |
Broj sati (P+V+S) | 45 (30+15+0) |
1.Opis kolegija | ||
1.1.Ciljevi kolegija | ||
Ciljevi kolegija su omogućiti studentima stjecanje znanja o održivom razvoju stočarstva te preradi proizvoda iz stočarske proizvodnje kao važnom segmentu koji ima izravan utjecaj na profitabilnost gospodarstva. | ||
1.2. Uvjeti za upis kolegija | ||
Nema preduvjeta za upis predmeta. | ||
1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij | ||
1. Valorizirati značaj stočarske proizvodnje u prehrani stanovništva,
2. Ocijeniti konvencionalne sustave stočarske proizvodnje, 3. Povezati načela i pravila ekološke stočarske proizvodnje, 4. Preporučiti sustave hranidbe domaćih životinja koji doprinose održivom načinu stočarske proizvodnje, 5. Procijeniti značaj održive stočarske proizvodnje u održivoj poljoprivredi, 6. Usporediti značaj dobrobiti domaćih životinja s gledišta proizvođača i konzumenta stočarskih proizvoda, 7. Prezentirati osnove tehnologije prerade stočarskih proizvoda. |
||
1.4. Vrste izvođenja nastave | Predavanja | Vježbe |
1.5. Obveze studenata | ||
Od studenata se očekuje redovito pohađanje predavanja te pisanje kolokvija i/ili završnog ispita na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku. Za svakog studenta vodi se evidencija o pohađanju nastave i uspjesima proisteklim iz njegovog rada (prisutnost na nastavi, kolokviji i/ili završni ispit). Pravo pristupanja ispitu nakon uredno izvršenih propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati. Studenti koji ne ostvare sve uvjete, isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini. Sve ostale obveze studenata propisane su Pravilnikom o studiranju na Sveučilištu u Slavonskom Brodu. | ||
1.6. Praćenje rada studenata | ||
Pismeni ispit | ||
Usmeni ispit | ||
Kontinuirana provjera znanja | ||
1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu | ||
Praćenje postignuća studenata tijekom semestra i ostvarivanje ishoda učenja obavljat će se putem dvaju pismenih kolokvija, provjere gradiva iz vježbi, izrade zadatka i ocjene aktivnosti na nastavi.
*Ukoliko student ne ostvari pozitivnu ocjenu ili zadovoljavajući rezultat tijekom nastave (kontinuirana provjera znanja), mora pristupiti završnom ispitu. Ocjenjivanje svih segmenata je: Ocjena dovoljan (2) = 60-70% Ocjena dobar (3) = 71-80% Ocjena vrlo dobar (4) = 81-90% Ocjena izvrstan (5) =91-100% |
||
1.8. Obvezna literatura | ||
1. Caput P., Ivanković A., Mioč B. (2010): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu, Udžbenik
2. Znaor, D. (1996): Ekološka poljoprivreda, Nakladni zavod Globus, Zagreb 3. Kralik,G., Adamek,Z., Baban,M,. Bogut,I., Gantner,V., Ivanković, S., Katavić,I., Kralik,D., Kralik,I., Margeta,V., Pavličević,J.(2011) Zootehnika, Sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Osijeku 4. Tratnik,Lj., Božanić, R.,Mlijeko i mliječni proizvodi ( 2012), Sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Zagrebu 5. Laura Telford, Anne Macey: Organic Livestock Handbook, 2nd Edition 6. Terri Paajanen (2011): The Complete Guide to Organic Livestock Farming 7. Robert Blair (2016): A Practical Guide to the Feeding of Organic Farm Animals: Pigs, Poultry, Cattle, Sheep and Goats |
||
1.9. Dopunska literatura | ||
1. Uremović, Z., Uremović, M., Filipović, D., Konjačić, M. (2008.): Ekološko stočarstvo, Sveučilišni udžbenik, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagreb
2. Senčić, Đ., Antunović, Z., Mijić, P., Baban, M., Puškadija, Z. (2011.): Ekološka zootehnika, Sveučilišni udžbenik, Osijek 3. Pintić, V., Marenčić, D., Pintić Pukec N. (2016): Hranidba domaćih životinja, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima 4. Kovačević, D., Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica (2014.) , Sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Osijeku 5. Kovačević, D., Kemija i tehnologija šunki i pršuta ( 2017), Sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Osijeku 6. Aland, A., Madec, F. (2009): Sustainable animal production, Wageningen Academic Publishers |