OPĆE INFORMACIJE |
||
Naziv kolegija | Vino i proizvodi iz hortikulture | |
Studijski program | Stručni prijediplomski studij Bilinogojstvo, smjer Hortikultura | |
Status kolegija | Obavezni | |
Studijska godina | 3. | |
Bodovna vrijednost i broj sati nastave | ECTS koeficijent opterećenja studenata | 6 |
Broj sati (P+V+S) | 55+20+0 |
|
||
|
||
Cilj kolegija je upoznati studente s osnovama tehnologije prerade voća i proizvodnje vina te sa suvremenim analitičkim metodama za utvrđivanje kakvoće proizvoda iz hortikulture. | ||
|
||
Ne postoje. | ||
|
||
Nakon uspješno savladanog kolegija studenti će moći:
opisati osnove tehnološke proizvodnje bijelih i crnih vina, Rangirati bijela i crna vina prema kvaliteti, objasniti principe destilacije i vrenja alkohola, usporediti fizikalne i kemijske metode konzerviranja voća i povrća, razlikovati glavne značajke najčešće korištenih proizvoda od voća i povrća, nabrojati najmanje 5 biljaka s izraženim antioksidativnim svojstvima, usporediti kvalitativne i kvantitativne analitičke metode u hortikulturi usporediti najčešće bolesti i mane vina razlučiti glavne kemijske sastojke u moštu i vinu |
||
|
predavanja
vježbe |
samostalni zadaci |
|
||
Od studenata se očekuje da redovito pohađaju predavanja i vježbe, pišu i usmeno izlažu radove na zadane im teme te pišu parcijalne ispite i/ili završni ispit na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku.
Pravo na potpis kojim se u indeksu potvrđuje uredno izvršavanje propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati,uz uvjet da su napisali i usmeno prezentirali svoj rad na zadanu temu. Studenti koji ne ostvare sve uvjete za potpis isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini te im se tada brišu sva ostvarena postignuća u tekućoj akad. god. |
||
|
Raspodjela ECTS-a
|
Struktura ocjenjivanja | |||||
Vrsta aktivnost | ECTS | Ishodi učenja | Aktivnost studenata | Metode procjenjivanja | Postotak ocjene | |
Min | Max | |||||
Predavanja | 2 | 1-6 | Aktivno sudjelovanje na predavanjima | Evidencija prisutnosti studenata | 0 | 7 |
Vježbe | 0,7 | 1-6 | Aktivno sudjelovanje na vježbama | Evidencija prisutnosti studenata | 0 | 3 |
Pismeni rad na zadanu temu | 0,5 | 1-6 | Istraživanje i pisanje rada na zadanu temu | Napisan rad | 1 | 15 |
Usmeno izlaganje rada na zadanu temu | 0,3 | 1-6 | Usmeno izlaganje rada na zadanu temu | Usmeno izložen rad | 1 | 15 |
Periodična provjera znanja | 2,5 | 1-6 | Priprema za periodičnu provjera znanja | Parcijalni ispit 1 Parcijalni ispit 2 |
48 | 70 |
Završni ispit * | 2,5 | 1-6 | Priprema za provjeru znanja na završnom ispitu | Pismena i usmena provjera znanja | 48 | 70 |
Ukupno: | 6 | 50 | 100 |
*Završni ispit student mora polagati samo ako nisu postignuti minimalni bodovi, u određenom vremenskom roku, na periodičnoj provjeri znanja. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ispit se sastoji od dva dijela (parcijalna ispita).
Prvi parcijalni ispit sadrži pitanja iz gradiva obrađenog iz područja proizvodnje i prerade vina, a drugi parcijalni ispit sadrži pitanja iz gradiva obrađenog iz područja prerade voća i povrća. Ne postoji nikakva međusobna uvjetovanost za pristupanje pojedinom parcijalnom ispitu. Parcijalni ispiti tijekom semestra mogu se ponoviti na zahtjev studenata, a studenti nemaju obvezu izlaska na njih. Svaki parcijalni ispit piše se 45 minuta. Kolegij se boduje s najviše 100 bodova. Mogućnosti stjecanja bodova po pojedinim aktivnostima su sljedeće:
Ukoliko student tijekom nastave pokaže zavidnu aktivnost i znanje, može se nagraditi bodovima koji se pribrajaju parcijalnom ispitu na čije se gradivo ta postignuća odnose. Ocjena kolegija se izračunava na sljedeći način:
U slučaju želje za popravljanjem svog rezultata (broja bodova) s pojedinog parcijalnog ispita održanog tijekom semestra, student ima pravo ponovnog polaganja bilo kojeg od njih u okviru završnog ispita na redovnim i/ili izvanrednim ispitnim rokovima utvrđenim rasporedom na Veleučilištu u Slavonskom Brodu. U tom slučaju dotad ostvareni bodovi na parcijalnom ispitu kojeg student ponovo piše se brišu i priznaju se samo novi ostvareni bodovi. Završni ispit piše se 90 minuta. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Preporučena literatura:
S. Herjavec, Vinarstvo – interna skripta, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 2009. N. Dobričević, S. Miletić, Praktikum iz predmeta Prerada voća i povrća, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 1998. T. Lovrić, V. Piližota, Konzerviranje i prerada voća i povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb, 1994. M. Banić, Rakije, whisky i likeri, Gospodarski list, Zagreb, 2006. M. Zoričić, Domaće vino, Gospodarski list, Zagreb, 2005. Nastavni materijali. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|