Menu Close

Laboratorij za mikroskopiranje

U Praktikum za mikroskopiranje (36,75 m2, 15 sjedećih mjesta) osim projektora i laptopa, postoji sljedeća oprema potrebna za izvođenje nastavne, stručne i znanstveno-istraživačke aktivnosti: 6 svjetlosnih ili optičkih mikroskopa – 5 Olympus CX-21 i 1 Olympus CX-41, 1 stereomikroskop, potrošni materijal (predmetna, pokrovna stakalca, bočice s kapaljkom, Petrijeve zdjelice).

Klinički i obrazovni mikroskopi serije CX21 pružaju dosljedne dugoročne performanse za biološku i medicinsku primjenu.

Mikroskop CX41 posjeduje napredniju optiku i performanse sustava te pruža značajno poboljšanu jasnoću slike u raznim metodama promatranja, od svijetlog polja do fluorescencije reflektirane svjetlosti. Također se može koristiti u području biologije i medicini.

Uz mikroskop CX41 postoji i digitalni sustav te se na njega može montirati postojeća digitalna kamera E-520 SE Kit i fotografirati predmete promatranja, odnosno mikroskopiranja.

Navedeni mikroskopi se koriste za održavanje vježbi iz kolegija Poljoprivredna botanika, Agroekologija, Mikrobiologija, Fitopatologija i Entomologija. Njima se proučava anatomska građa vegetativnih organa biljke – njihova tkiva i stanice, pričuvne tvari i mineralne uklopine. Promatraju se vrste spora i plodišta gljiva uzročnika biljnih bolesti sa svrhom determinacije vrsta kao i pripravci mikroskopskih preparata za proučavanje morfoloških karakteristika bakterija i gljiva te identificiraju kukci.

Skip to content