Menu Close

Održiva proizvodnja povrća

OPĆE INFORMACIJE
Naziv kolegija Održiva proizvodnja povrća
Studijski program Sveučilišni diplomski studij Održiva poljoprivreda i okoliš
Status kolegija Obvezni
Studijska godina Prva (1.)  
Bodovna vrijednost i broj sati nastave ECTS koeficijent opterećenja studenata 4
Broj sati (P+V+S) 45 (30+15+0)

 

1.Opis kolegija
1.1.Ciljevi kolegija
Cilj kolegija je upoznati studente s mogućnostima proizvodnje povrtnih kultura koja poštuje opće ciljeve i načela te proizvodna pravila organsko-biološke proizvodnje primjenjiva na proizvodnju povrća.
1.2. Uvjeti za upis kolegija
Nema preduvjeta za upis predmeta.
1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij
1. Otkriti prednosti proizvodnje povrtnih kultura temeljene na biološko-organskim načelima i pravilima

2. Prezentirati posljedice proizvodnje povrtnih kultura prema načelima konvencionalne poljoprivrede

3. Kritički procijeniti prednosti i nedostatke ideje i koncepta održive poljoprivredne proizvodnje

4. Osmisliti plodored

5. Sastaviti program zaštite bilja na ekološkim principima

6. Organizirati i samostalno upravljati proizvodnjom temeljenom na poštivanju načela održive poljoprivredne proizvodnje

1.4. Vrste izvođenja nastave Predavanja Vježbe
1.5. Obveze studenata
Od studenata se očekuje redovito pohađanje predavanja te pisanje kolokvija i/ili završnog ispita na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku. Za svakog studenta vodi se evidencija o pohađanju nastave i uspjesima proisteklim iz njegovog rada (prisutnost na nastavi, kolokviji i/ili završni ispit). Pravo pristupanja ispitu nakon uredno izvršenih propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati. Studenti koji ne ostvare sve uvjete, isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini. Sve ostale obveze studenata propisane su Pravilnikom o studiranju na Sveučilištu u Slavonskom Brodu.
1.6. Praćenje rada studenata
Pismeni ispit
Usmeni ispit
Praktični rad
Kontinuirana provjera znanja
1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu
Parcijalne provjere znanja

Ispit se sastoji od dvije parcijalne provjere znanja koje se održavaju u toku semestra. Za pristup drugoj parcijalnoj pismenoj provjeri znanja potrebna je pozitivna ocjena iz prve provjere znanja u kojoj se procjenjuje studentovo razumijevanje navedenih ishoda učenja vezanih uz plodored, gnojidbu, cjelogodišnju prekrivenost tla i održavanje zdravlja biljaka. Provjere znanja tijekom semestra mogu se jednom ponoviti na zahtjev studenata.

Provjera znanja sadrži 7 pitanja koja se vrednuju s najviše 5 bodova te nosi zasebnu ocjenu. Ocjena se izračunava na slijedeći način:

Ukupan broj bodova Ocjena
32 – 35 Izvrstan (5)
28 – 31 Vrlo dobar (4)
23 – 27 Dobar (3)
18 – 22 Dovoljan (2)
0 – 17 Nedovoljan (1)

 

Konačna ocjena kolegija je aritmetička sredina ocjena parcijalnih provjera znanja.

 

Polaganje završnog ispita

Studenti koji nisu tijekom semestra pristupili i/ili položili parcijalne provjere znanja, a ostvarili su mogućnost pristupa završnom ispitu, jer su ispunili svoje obaveze praćenja nastavnih cjelina, imaju mogućnost na redovnim i/ili izvanrednim ispitnim rokovima polagati završni pismeni ispi.

Pisani dio završnog ispita sadrži 7 pitanja koja se vrednuju s najviše 10 bodova. Ocjena pisanog dijela izračunava se na slijedeći način:

Ukupan broj bodova Ocjena
61– 70 Izvrstan (5)
60 – 52 Vrlo dobar (4)
51 – 42 Dobar (3)
41 – 35 Dovoljan (2)
0 – 34 Nedovoljan (1)
1.8. Obvezna literatura
1. Kisić I., 2014: Uvod u ekološku poljoprivredu. GZH, Zagreb

2. Lešić R. i sur., 2004. Povrćarstvo. Zrinski, Čakovec

3. Pravilnik o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Narodne novine, br. 19/2016

4. Pravilnik o integriranoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda. Narodne novine, br. 137/2012

1.9. Dopunska literatura
1. Kreuter M.-L., 2008: Bio-vrt. Marjan tisak, Zagreb

2. Igrc Barčić J., Maceljski M., 2001: Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetočinja. Zrinski, Čakovec

3. Žutić I, 2016: Odabrana poglavlja predavanja iz kolegija Organsko-biološka proizvodnja povrća.                                               Interna skripta, AFZ, Zagreb.

Skip to content