OPĆE INFORMACIJE | ||
Naziv kolegija | Održiva proizvodnja povrća | |
Studijski program | Sveučilišni diplomski studij Održiva poljoprivreda i okoliš | |
Status kolegija | Obvezni | |
Studijska godina | Prva (1.) | |
Bodovna vrijednost i broj sati nastave | ECTS koeficijent opterećenja studenata | 4 |
Broj sati (P+V+S) | 45 (30+15+0) |
1.Opis kolegija | ||||||||||||||||||||||||||
1.1.Ciljevi kolegija | ||||||||||||||||||||||||||
Cilj kolegija je upoznati studente s mogućnostima proizvodnje povrtnih kultura koja poštuje opće ciljeve i načela te proizvodna pravila organsko-biološke proizvodnje primjenjiva na proizvodnju povrća. | ||||||||||||||||||||||||||
1.2. Uvjeti za upis kolegija | ||||||||||||||||||||||||||
Nema preduvjeta za upis predmeta. | ||||||||||||||||||||||||||
1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij | ||||||||||||||||||||||||||
1. Otkriti prednosti proizvodnje povrtnih kultura temeljene na biološko-organskim načelima i pravilima
2. Prezentirati posljedice proizvodnje povrtnih kultura prema načelima konvencionalne poljoprivrede 3. Kritički procijeniti prednosti i nedostatke ideje i koncepta održive poljoprivredne proizvodnje 4. Osmisliti plodored 5. Sastaviti program zaštite bilja na ekološkim principima 6. Organizirati i samostalno upravljati proizvodnjom temeljenom na poštivanju načela održive poljoprivredne proizvodnje |
||||||||||||||||||||||||||
1.4. Vrste izvođenja nastave | Predavanja | Vježbe | ||||||||||||||||||||||||
1.5. Obveze studenata | ||||||||||||||||||||||||||
Od studenata se očekuje redovito pohađanje predavanja te pisanje kolokvija i/ili završnog ispita na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku. Za svakog studenta vodi se evidencija o pohađanju nastave i uspjesima proisteklim iz njegovog rada (prisutnost na nastavi, kolokviji i/ili završni ispit). Pravo pristupanja ispitu nakon uredno izvršenih propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati. Studenti koji ne ostvare sve uvjete, isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini. Sve ostale obveze studenata propisane su Pravilnikom o studiranju na Sveučilištu u Slavonskom Brodu. | ||||||||||||||||||||||||||
1.6. Praćenje rada studenata | ||||||||||||||||||||||||||
Pismeni ispit | ||||||||||||||||||||||||||
Usmeni ispit | ||||||||||||||||||||||||||
Praktični rad | ||||||||||||||||||||||||||
Kontinuirana provjera znanja | ||||||||||||||||||||||||||
1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu | ||||||||||||||||||||||||||
Parcijalne provjere znanja
Ispit se sastoji od dvije parcijalne provjere znanja koje se održavaju u toku semestra. Za pristup drugoj parcijalnoj pismenoj provjeri znanja potrebna je pozitivna ocjena iz prve provjere znanja u kojoj se procjenjuje studentovo razumijevanje navedenih ishoda učenja vezanih uz plodored, gnojidbu, cjelogodišnju prekrivenost tla i održavanje zdravlja biljaka. Provjere znanja tijekom semestra mogu se jednom ponoviti na zahtjev studenata. Provjera znanja sadrži 7 pitanja koja se vrednuju s najviše 5 bodova te nosi zasebnu ocjenu. Ocjena se izračunava na slijedeći način:
Konačna ocjena kolegija je aritmetička sredina ocjena parcijalnih provjera znanja.
Polaganje završnog ispita Studenti koji nisu tijekom semestra pristupili i/ili položili parcijalne provjere znanja, a ostvarili su mogućnost pristupa završnom ispitu, jer su ispunili svoje obaveze praćenja nastavnih cjelina, imaju mogućnost na redovnim i/ili izvanrednim ispitnim rokovima polagati završni pismeni ispi. Pisani dio završnog ispita sadrži 7 pitanja koja se vrednuju s najviše 10 bodova. Ocjena pisanog dijela izračunava se na slijedeći način:
|
||||||||||||||||||||||||||
1.8. Obvezna literatura | ||||||||||||||||||||||||||
1. Kisić I., 2014: Uvod u ekološku poljoprivredu. GZH, Zagreb
2. Lešić R. i sur., 2004. Povrćarstvo. Zrinski, Čakovec 3. Pravilnik o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Narodne novine, br. 19/2016 4. Pravilnik o integriranoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda. Narodne novine, br. 137/2012 |
||||||||||||||||||||||||||
1.9. Dopunska literatura | ||||||||||||||||||||||||||
1. Kreuter M.-L., 2008: Bio-vrt. Marjan tisak, Zagreb
2. Igrc Barčić J., Maceljski M., 2001: Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetočinja. Zrinski, Čakovec 3. Žutić I, 2016: Odabrana poglavlja predavanja iz kolegija Organsko-biološka proizvodnja povrća. Interna skripta, AFZ, Zagreb. |