Menu Close

Održivo stočarstvo i prerada stočarskih proizvoda

OPĆE INFORMACIJE
Naziv kolegija Održivo stočarstvo i prerada stočarskih proizvoda
Studijski program Sveučilišni diplomski studij Održiva poljoprivreda i okoliš
Status kolegija Izborni
Studijska godina Druga (2.)  
Bodovna vrijednost i broj sati nastave ECTS koeficijent opterećenja studenata 4
Broj sati (P+V+S) 45 (30+15+0)

 

1.Opis kolegija
1.1.Ciljevi kolegija
Ciljevi kolegija su omogućiti studentima stjecanje znanja o održivom razvoju stočarstva te preradi proizvoda iz stočarske proizvodnje kao važnom segmentu koji ima izravan utjecaj na profitabilnost gospodarstva.
1.2. Uvjeti za upis kolegija
Nema preduvjeta za upis predmeta.
1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij
1. Valorizirati značaj stočarske proizvodnje u prehrani stanovništva,

2. Ocijeniti konvencionalne sustave stočarske proizvodnje,

3. Povezati načela i pravila ekološke stočarske proizvodnje,

4. Preporučiti sustave hranidbe domaćih životinja koji doprinose održivom načinu stočarske proizvodnje,

5. Procijeniti značaj održive stočarske proizvodnje u održivoj poljoprivredi,

6. Usporediti značaj dobrobiti domaćih životinja s gledišta proizvođača i konzumenta stočarskih proizvoda,

7. Prezentirati osnove tehnologije prerade stočarskih proizvoda.

1.4. Vrste izvođenja nastave Predavanja Vježbe
1.5. Obveze studenata
Od studenata se očekuje redovito pohađanje predavanja te pisanje kolokvija i/ili završnog ispita na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku. Za svakog studenta vodi se evidencija o pohađanju nastave i uspjesima proisteklim iz njegovog rada (prisutnost na nastavi, kolokviji i/ili završni ispit). Pravo pristupanja ispitu nakon uredno izvršenih propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati. Studenti koji ne ostvare sve uvjete, isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini. Sve ostale obveze studenata propisane su Pravilnikom o studiranju na Sveučilištu u Slavonskom Brodu.
1.6. Praćenje rada studenata
Pismeni ispit
Usmeni ispit
Kontinuirana provjera znanja
1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu
Praćenje postignuća studenata tijekom semestra i ostvarivanje ishoda učenja obavljat će se putem dvaju pismenih kolokvija, provjere gradiva iz vježbi, izrade zadatka i ocjene aktivnosti na nastavi.

*Ukoliko student ne ostvari pozitivnu ocjenu ili zadovoljavajući rezultat tijekom nastave (kontinuirana provjera znanja), mora pristupiti završnom ispitu.

Ocjenjivanje svih segmenata je:

Ocjena dovoljan (2) = 60-70%

Ocjena dobar (3) = 71-80%

Ocjena vrlo dobar (4) = 81-90%

Ocjena izvrstan (5) =91-100%

1.8. Obvezna literatura
1. Caput P., Ivanković A., Mioč B. (2010): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu, Udžbenik

2. Znaor, D. (1996): Ekološka poljoprivreda, Nakladni zavod Globus, Zagreb

3. Kralik,G., Adamek,Z., Baban,M,. Bogut,I., Gantner,V., Ivanković, S., Katavić,I., Kralik,D., Kralik,I., Margeta,V., Pavličević,J.(2011) Zootehnika, Sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Osijeku

4. Tratnik,Lj., Božanić, R.,Mlijeko i mliječni proizvodi ( 2012), Sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Zagrebu

5. Laura Telford, Anne Macey: Organic Livestock Handbook, 2nd Edition

6. Terri Paajanen (2011): The Complete Guide to Organic Livestock Farming

7. Robert Blair (2016): A Practical Guide to the Feeding of Organic Farm Animals: Pigs, Poultry, Cattle, Sheep and Goats

1.9. Dopunska literatura
1. Uremović, Z., Uremović, M., Filipović, D., Konjačić, M. (2008.): Ekološko stočarstvo, Sveučilišni udžbenik, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagreb

2. Senčić, Đ., Antunović, Z., Mijić, P., Baban, M., Puškadija, Z. (2011.): Ekološka zootehnika, Sveučilišni udžbenik, Osijek

3. Pintić, V., Marenčić, D., Pintić Pukec N. (2016): Hranidba domaćih životinja, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

4. Kovačević, D., Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica (2014.) , Sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Osijeku

5. Kovačević, D., Kemija i tehnologija šunki i pršuta ( 2017), Sveučilišni udžbenik, Sveučilište u Osijeku

6. Aland, A., Madec, F. (2009):  Sustainable animal production, Wageningen Academic Publishers

Skip to content