| OPĆE INFORMACIJE | ||
| Naziv kolegija | Fitopatologija | |
| Studijski program | Stručni prijediplomski studij Bilinogojstvo, Smjer: Hortikultura | |
| Status kolegija | Obavezni | |
| Studijska godina | III | |
| Bodovna vrijednost i broj sati nastave | ECTS koeficijent opterećenja studenata | 6 | 
| Broj sati (P+V+S) | 60 P + 10 V + 5 S | |
| 1. OPIS KOLEGIJA | ||
| 1.1. Ciljevi kolegija | ||
| Ciljevi kolegija su upoznati studente s abiotiskim i biotiskim uzročnicima bolesti, biljnim patogenima (gljive, bakterije i virusi), fazama patogeneze i simptomatologijom te najznačajnijim bolestima cvijeća i povrća (simptomi koji se javljaju, biologija i ekologija patogena koji ih uzrokuju, mogućnosti zaštite protiv navedenih bolesti). | ||
| 1.2. Uvjeti za upis kolegija | ||
| Nema | ||
| 1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij | ||
| Nakon uspješno savladanog kolegija studenti će moći: – nabrojati tri najznačajnija abiotska i biotska uzročnika bolesti biljaka – objasniti značajke biljnih patogena – usporediti faze patogeneze – opisati simptome uzročnika najznačajnijih bolesti povrća i cvijeća – opisati biološke i ekološke karakteristike uzročnika najznačajnijih bolesti povrća i cvijeća – definirati mjere zaštite kultura od pojedinih bolesti. | ||
| 1.4. Vrste izvođenja nastave | predavanja seminari i radionice vježbe | |
| 1.5. Obveze studenata | ||
| Od studenata se očekuje da redovito pohađaju predavanja i vježbe te pišu parcijalne ispite i/ili završni ispit na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku. Za svakog studenta vodi se evidencija o pohađanju nastave i uspjesima proisteklim iz njegovog rada (prisutnost na nastavi, parcijalni ispiti i/ili završni ispit). Pravo na potpis kojim se u indeksu potvrđuje uredno izvršavanje propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati. Studenti koji ne ostvare sve uvjete za potpis isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini. Studenti su obvezni izraditi seminar u MS Power Point-u prema dodijeljenoj temi i prezentirati ga u zadanom terminu. | ||
| 1.6. Praćenje rada studenata | ||
| Raspodjela ECTS-a | Struktura ocjenjivanja | |||||
| Vrsta aktivnost | ECTS | Ishodi učenja | Aktivnost studenata | Metode procjenjivanja | Postotak ocjene | |
| Min | Max | |||||
| Predavanja, vježbe i seminari | 2,5 | 1-6 | Aktivno sudjelovanje na predavanjima, vježbama i seminarima | Evidencija prisutnosti studenata | 0 | 0 | 
| Seminarski rad | 0,5 | 1-6 | Izrada seminarskog rada | Ocjena obrade i prezentacije zadane teme u izrađenom seminaru | 5 | 10 | 
| Periodična provjera znanja | 3 | 1-6 | Priprema za provjeru znanja | Kolokvij 1 Kolokvij 2Kolokvij 3 | 45 | 90 | 
| Završni ispit ** | 3 | 1-6 | Priprema za provjeru znanja | Pismena i usmena provjera znanja | 45 | 90 | 
| Ukupno: | 6 | 50 | 100 | |||
| **Završni ispit student mora polagati samo ako nisu postignuti minimalni bodovi, u određenom vremenskom roku, na periodičnoj provjeri znanja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Ove Upute za pohađanje nastave i polaganje ispita iz kolegija „Fitopatologija“ na Poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Slavonskom Brodu pisane su u skladu s Pravilnikom o studiranju na Veleučilištu u Slavonskom Brodu i važeće su za sve studente od 1. listopada 2015. godine: 
 4. Polaganje parcijalnih ispita Ispit se sastoji od tri parcijalna ispita: prvi parcijalni ispit sadrži pitanja iz Opće fitopatologije, drugi parcijalni ispit pitanja iz Bolesti povrća i cvijeća koje uzrokuju gljive iz pododjela Oomycota i Ascomycota, a treći parcijalni ispit pitanja iz Bolesti povrća i cvijeća koje uzrokuju gljive iz pododjela Basydiomycota i Deuteromycota te bakterije i virusi. Kako bi pristupio drugom i trećem parcijalnom ispitu, student mora prvo položiti prvi. Parcijalni ispiti tijekom semestra mogu se jednom ponoviti na zahtjev studenata, a studenti nemaju obvezu izlaska na njih. Svaki parcijalni ispit piše se do 60 minuta. Svaki parcijalni ispit sadrži 4 pitanja koja se vrednuju s najviše 5 bodova te nosi zasebnu ocjenu. Ocjena se izračunava na slijedeći način: 
 Konačna ocjena kolegija je aritmetička sredina ocjena svih triju parcijalnih ispita i ocjene iz seminara koja čini 10% konačne ocjene. 
 Studenti koji nisu položili parcijalne ispite tijekom semestra, dužni su na redovnim i/ili izvanrednim ispitnim rokovima polagati završni ispit koji se sastoji od pisanog i usmenog dijela. Kada polože pisani dio završnog ispita, mogu pristupiti njegovom usmenom dijelu. Ukoliko i na njemu ostvare pozitivnu ocjenu, aritmetičkoj sredini ovih dviju ocjena, pribraja se ocjena iz seminara koja čini 10% konačne ocjene te su u cijelosti položili završni ispit. Studenti koji su položili pisani dio, a nisu pristupili usmenom dijelu završnog ispita biti će ocjenjeni ocjenom nedovoljan (1). Pisani dio završnog ispita piše se do 60 minuta, a usmeni dio može trajati do 30 minuta po studentu. Pisani dio završnog ispita sadrži 6 pitanja koja se vrednuju s najviše 5 bodova. Ocjena pisanog dijela izračunava se na slijedeći način: 
 6. Za sve nejasnoće, pitanja, prijedloge i komentare nastavnica na kolegiju stoji na raspolaganju u vrijeme konzultacija. 7. Ove Upute za pohađanje nastave i polaganje ispita iz kolegija „Fitopatologija“ su važeće od 1. listopada 2015. i odnose se i na studente iz prethodnih generacija koji nisu položili ispit iz kolegija „Fitopatologija“. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 1.8. Popis literature | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Preporučena literatura za studij i polaganje ispita iz kolegija „Fitopatologija“ 1. Kišpatić, J. (1992.): Opća fitopatologija. Agronomski fakultet, Zagreb. 2. Maceljski, M. i sur. (2004.): Štetočinje povrća. Zrinski, Čakovec. 3. Jurković, D. i sur. (2010): Bolesti cvijeća i ukrasnog bilja. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Poljoprivredni fakultet, Osijek. 4. Maceljski, M. i suradnici (2002): Priručnik iz zaštite bilja, Zagreb. 5. Glasilo biljne zaštite (članci). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 1.9. Komentari | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
