OPĆE INFORMACIJE |
||
Naziv kolegija | Vinogradarstvo | |
Studijski program | Stručni prijediplomski studij Bilinogojstvo, smjer Hortikultura | |
Status kolegija | Obavezni | |
Studijska godina | II. godina | |
Bodovna vrijednost i broj sati nastave | ECTS koeficijent opterećenja studenata | 6 |
Broj sati (P+V+S) | 47+28+0 |
|
||
|
||
Cilj kolegija je opisati biološke karakteristike i tehnologiju uzgoja vinove loze. | ||
|
||
Nema | ||
|
||
Nakon uspješno završenog predmeta student će moći:
opisati utjecaj ekoloških faktora na vinovu lozu nabrojati fenofaze razvoja vinove loze usporediti načine razmnožavanja vinove loze nabrojati, definirati i razlikovati uzgojne oblike vinove loze opisati načine obrade tla u vinogradu i održavanja međurednog prostora razlikovati potrebnu armaturu za vinograd definirati potrebne radnje za berbu vinove loze. Nabrojati najvažnije domaće i strane sorte u uzgoju Odrediti šećere i kiseline pri berbi |
||
|
predavanja
seminari i radionice vježbe |
samostalni zadaci
mentorski rad ostalo |
|
||
Od studenata se očekuje da redovito pohađaju predavanja i vježbe te pišu parcijalne ispite i/ili završni ispit na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku. Za svakog studenta vodi se evidencija o pohađanju nastave i uspjesima proisteklim iz njegovog rada. Pravo na potpis kojim se u indeksu potvrđuje uredno izvršavanje propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati. Studenti koji ne ostvare sve uvjete za potpis isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini. | ||
|
Raspodjela ECTS-a
|
Struktura ocjenjivanja | |||||
Vrsta aktivnost | ECTS | Ishodi učenja | Aktivnost studenata | Metode procjenjivanja | Postotak ocjene | |
Min | Max | |||||
Predavanja i vježbe | 2,5 | 1-7 | Aktivno sudjelovanje na predavanjima i vježbama | Evidencija prisutnosti studenata | 0 | 0 |
Periodična provjera znanja | 3,5 | 1-7 | Priprema za pismenu provjera znanja | Kolokvij 1 Kolokvij 2(po potrebi dodajete |
50 | 100 |
Završni ispit ** | 3,5 | 1-7 | Priprema za provjeru znanja | Pismena i usmena provjera znanja | 50 | 100 |
Ukupno: | 6 | 50 | 100 |
**Završni ispit student mora polagati samo ako nisu postignuti minimalni bodovi, u određenom vremenskom roku, na periodičnoj provjeri znanja | |
|
|
Prvi parcijalni ispit sadrži pitanja povijesti vinogradarstva, vinogradarskim regijama u RH, biologije, ekologije i fiziologije vinove loze, te njenog razmnožavanja, a drugi parcijalni ispit pitanja iz sadnje,armature, rezidbe i formiranja uzgojnih oblika vinove loze, podloga, gnojidbe, navodnjavanja, berbe, te sortimenta vinove loze.
Prvi parcijalni dio se mora položiti ako se želi izaći na drugi. Parcijalni ispiti tijekom semestra mogu se ponoviti na zahtjev studenata. Studenti nemaju obvezu izlaska na parcijalne ispite. Svaki parcijalni ispit piše se 60 minuta. Svaki parcijalni dio ispita nosi zasebnu ocjenu, a prosječna ocjena iz obadva parcijalna dijela se upisuje u indeks kao ocjena pozitivno položenog kolegija, ako student polaže kolegij tijekom semestra u kojem se pohađa i predavanja istog. Mogućnosti stjecanja bodova po pojedinim parcijalni dijelovima tijekom semestra u kojem se pohađa nastava istog su sljedeće: 1. parcijalni ispit 16 pitanja po max 1 bod Ukupno 16 bodova. 2. parcijalni ispit 8 pitanja po max 2 bod Ukupno 16 bodova. Ocjena svakog parcijalno dijela kolegija se izračunava na sljedeći način: 0-8 bodova nedovoljan (1) 9-10 bodova dovoljan (2) 11-12 bodova dobar (3) 13-14 bodova vrlo dobar (4) 15-16 bodova izvrstan (5) Nakon odslušanog semestra kolegij se polaže pismenim i usmenim ispitivanjem na redovnom i/ili izvanrednom ispitnom roku. Pozitivno ocijenjen pismeni dio ispita je uvjet za pristupanje usmenom dijelu ispita. Udio pismenog dijela ispita u ocjeni iznosi 20%.Usmeni dio ispita, čiji udio u konačnoj ocjeni iznosi 80%, sastoji se od 4 pitanja. Duljina trajanja ispitivanja: Pismeni Ispit: do 90 min. Usmeni ispit: do 90 min. |
|
|
|
Preporučena literatura
1. Licul, L., Premužić, D. (1979): Praktično vinogradarstvo i podrumarstvo, Znanje, Zagreb 2. Mirošević, N. (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb |
|
|