Menu Close

Uzgoj voća i vinove loze

OPĆE INFORMACIJE
Naziv kolegija Uzgoj voća i vinove loze
Studijski program Sveučilišni diplomski studij Održiva poljoprivreda i okoliš
Status kolegija Obvezni
Studijska godina Prva (1.)  
Bodovna vrijednost i broj sati nastave ECTS koeficijent opterećenja studenata 4
Broj sati (P+V+S) 45 (30+15+0)

 

1.Opis kolegija
1.1.Ciljevi kolegija
Omogućiti studentima stjecanje znanja o pomotehničkim i ampelotehničkim zahvatima u proizvodnji voća i vinove loze te opisati biološke karakteristike i tehnologiju uzgoja vinove loze i voća.
1.2. Uvjeti za upis kolegija
Nema preduvjeta za upis predmeta.
1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij
1.Utvrditi ciljeve održivog voćarstva i vinogradarstva

2. Usporediti i odabrati najznačajnije ekološke uvjete potrebne za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju

3. Odabrati najpovoljnije načine obrade tla u voćnjaku i vinogradu i održavanje međurednog prostora

4. Odabrati najpovoljnije načine rezidbe u voćarstvu i vinogradarstvu

5. Odabrati najpovoljnije uzgojne oblike u voćarstvu i vinogradarstvu

6. Predvidjeti prikladnu potrebnu armaturu za pojedine uzgojne oblike različitih voćnih vrsta i vinove loze

7. Opravdati izbor određene podloge i sorte u voćarstvu i vinogradarstvu

8. Utvrditi fenofaze razvoja voćnih vrsta i vinove loze

1.4. Vrste izvođenja nastave Predavanja

Vježbe

Samostalni zadaci
1.5. Obveze studenata
Od studenata se očekuje redovito pohađanje predavanja te pisanje kolokvija i/ili završnog ispita na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku. Za svakog studenta vodi se evidencija o pohađanju nastave i uspjesima proisteklim iz njegovog rada (prisutnost na nastavi, kolokviji i/ili završni ispit). Pravo pristupanja ispitu nakon uredno izvršenih propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati. Studenti koji ne ostvare sve uvjete, isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini. Sve ostale obveze studenata propisane su Pravilnikom o studiranju na Sveučilištu u Slavonskom Brodu.
1.6. Praćenje rada studenata
Pismeni ispit
Usmeni ispit
Praktični rad
Kontinuirana provjera znanja
Pohađanje nastave
1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu
Prvi parcijalni ispit može sadržavati pitanja vezana za definiciju kolegija, stanje voćarstva i vinogradarstva u Republici Hrvatskoj, morfološke i fiziološke karakteristike podzemnog i nadzemnog dijela voća i vinove loze, diferencijaciju pupova, uloga prorjeđivanja, godišnji i životni ciklus voćaka, fenofaze rasta voćaka i vinove loze,  čimbenike i ekološke uvjete koji djeluju na rast i razvoj te generativno i vegetativno razmnožavanje voćaka i vinove loze. Drugi parcijalni ispit može sadržavati pitanja vezana za tehnike sadnje, načini rezidbe vinove loze i voćaka, karakteristike uzgojnih oblika voća i vinove loze, načine održavanja tla u voćnjaku i vinogradu, gnojidbu voćnjaka i vinove loze, berbu i kvalitetu plodova i vinove loze.

Prvi parcijalni dio se mora položiti ako se želi izaći na drugi. Parcijalni ispiti tijekom semestra mogu se ponoviti na zahtjev studenata. Studenti nemaju obvezu izlaska na parcijalne ispite.

Svaki parcijalni ispit piše se do 60 minuta. Svaki parcijalni dio ispita nosi zasebnu ocjenu, a prosječna ocjena iz obadva parcijalna dijela se računa kao ocjena pozitivno položenog kolegija, ako student polaže kolegij tijekom semestra u kojem se pohađa i predavanja istog. Mogućnosti stjecanja bodova po pojedinim parcijalni dijelovima tijekom semestra u kojem se pohađa nastava istog su sljedeće:

1. parcijalni ispit

Ukupno 20 bodova.

2. parcijalni ispit

Ukupno 20 bodova.

Ocjena svakog parcijalno dijela kolegija se izračunava na sljedeći način:

0-9 bodova nedovoljan (1)

10-12 bodova dovoljan (2)

13-15 bodova dobar (3)

16-18 bodova vrlo dobar (4)

19-20 bodova izvrstan (5)

Nakon odslušanog semestra kolegij se polaže pismenim i usmenim ispitivanjem na redovnom i/ili izvanrednom ispitnom roku. Pozitivno ocijenjen pismeni dio ispita je uvjet za pristupanje usmenom dijelu ispita. Pismeni dio sastoji se od 20 pitanja. Ne izlazak na usmeni dio ispita obavezuje studenta na ponovni izlazak i pismenog i usmenog dijela ispita. Usmeni dio se sastoji se od 4 pitanja povezivanja dijelova u cjelinu.

Ocjena pismenog ispita se izračunava na sljedeći način:

0-9 bodova nedovoljan (1)

10-12 bodova dovoljan (2)

13-15 bodova dobar (3)

16-18 bodova vrlo dobar (4)

19-20 bodova izvrstan (5)

1.8. Obvezna literatura
1. Mirošević, N. (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb

2. Miljković, Ivo (1991): Suvremeno voćarstvo, Znanje, Zagreb

3. Krpina, Ivo (2004): Voćarstvo, Nakladi zavod Globus, Zagreb.

1.9. Dopunska literatura
1. Licul, L., Premužić, D. (1979): Praktično vinogradarstvo i podrumarstvo, Znanje, Zagreb

2. Ciglar, I. (1993): Zdravi voćnjaci i vinogradi, Zagreb

3. Phillips, M. (2012.): The Holistic Orchard: Tree Fruits and Berries the Biological Way,  Chelsea Green Publishing, GB

4. Karlsson, B., Karlsson, p. (2014.): Biodynamic, Organic and Natural Winemaking: Sustainable Viticulture and Viniculture, Floris Books, USA

5. Jemrić, T. (2007) Cijepljenje i rezidba voćaka, Uliks, Rijeka

Skip to content