Menu Close

OPG – Zlata vrijedan

Našem bivšem studentu Josipu Maričeviću na 11. izboru za OPG – Zlata vrijedan dodijeljena je nagrada SMART OPG 4.0. za učinkovito korištenje tehnologije, prilagodbu klimatskim promjenama i održivu poljoprivredu. Josip je u poljoprivredi od malih nogu te na 30 hektara svoje zemlje sije pšenicu, ječam, zob, pšenoraž, stočni grašak , kukuruz, soju i lucernu.

Razgovarali smo s Josipom:

Koliko Vam je visoko obrazovanje pomoglo u daljnjem radu i usavršavanju?

Visoko obrazovanje mi je puno pomoglo u daljnjem radu i usavršavanju te omogućilo bolju produktivnost i prinose u poljoprivredi, samim time bolje sam upoznat s upotrebom mineralnih gnojiva, upotrebom strojeva, novih tehnologija i opreme u proizvodnji.

 

Što mislite, ima li perspektive u poljoprivredi za mlade?

Vidim veliku perspektivu, mislim da je poljoprivreda budućnost. Dobio sam potporu kao mladi poljoprivrednik što mi je pomoglo u razvoju svinjogojstva, a u sklopu digitalizacije omogućilo mi je postavljanje videonadzora u prasilište. Mladi poljoprivrednici mogu iskoristiti potporu ulaganjima i osnovati organizacije proizvođača ili im se pridružiti kako bi poboljšali svoju ekonomsku situaciju i položaj na tržištu.

 

Bi li i zašto preporučio studiranje na Biotehničkom odjelu?

Svakako bih preporučio studiranje na Biotehničkom odjelu jer se osim kroz teorijsku nastavu jako puno nauči i na stručnoj praksi. Male su grupe studenata te je samim time komunikacija i suradnja s profesorima puno lakša. Profesori su vrlo pristupačni, kompetentni i motivirani te je otvorena atmosfera i poticajno okruženje. Pored toga, svaki student ostvaruje pravo na stipendiju od Ministarstva poljoprivrede.

 

Skip to content