OPĆE INFORMACIJE | ||
Naziv kolegija | Povrćarstvo i cvjećarstvo | |
Studijski program | Stručni prijediplomski studij Bilinogojstvo smjer Hortikultura | |
Status kolegija | Obavezni | |
Studijska godina | Druga | |
Bodovna vrijednost i broj sati nastave | ECTS koeficijent opterećenja studenata | 6 |
Broj sati (P+V+S) | 50P+15V+10S |
1. OPIS KOLEGIJA
|
||
1.1. Ciljevi kolegija | ||
Savladavanjem modula studenti bi morali znati koje povrtlarske i cvjećarske kulture se danas uzgajaju, na koje načine, te koje su prednosti, a koji nedostaci pojedinih uzgojnih sistema. | ||
1.2. Uvjeti za upis kolegija | ||
upis druge godine studija | ||
1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij | ||
1. Definirati zahtjeve određenih kulture imaju prema toplini, vodi, hranivima te koji su njihovi uvjeti uzgoja 2. Analizirati elemente koji omogućuju organizaciju proizvodnje povrtlarskih i cvjećarskih kultura u zaštićenim prostorima i na otvorenom 3. Kombinirati plodored prema određenim zakonitostima i s određenim kulturama 4. Nabrojati podjelu povrća po porodicama (lat. i hrv. nazive) 5. Uočiti prednosti proizvodnje presadnica u kontejnerima u odnosu na presadnice golog korijena 6. Objasniti način funkcioniranja hidroponskog načina proizvodnje, te prednosti i nedostatke istog 7. Nabrojati osnovne elemente plastenika te probleme koji se mogu javiti pri postavljanju jednog takvog objekta i na koje sve parametre treba obratiti pažnju |
||
1.4. Vrste izvođenja nastave | predavanja
seminari i radionice vježbe |
samostalni zadaci |
1.5. Obveze studenata | ||
Prisustvovanje na 70% predavanja, izrada seminara, ispunjavanje zadanih zadataka | ||
1.6. Praćenje rada studenata |
Raspodjela ECTS-a | Struktura ocjenjivanja | |||||
Vrsta aktivnost | ECTS | Ishodi učenja | Aktivnost studenata | Metode procjenjivanja | Postotak ocjene | |
Min | Max | |||||
Predavanja i vježbe | 2,5 | 1-7 | Aktivno sudjelovanje na predavanjima i vježbama | Evidencija prisutnosti studenata | 0 | 5% |
seminari | 0,5 | 1-7 | Pisani radovi | Prezentacija i izlaganje | 0% | 5% |
Periodična provjera znanja | 3 | 1-7 | Priprema za pismenu provjera znanja | Kolokvij 1 Kolokvij 2Kolokvij 3 |
50% | 90% |
Završni ispit ** | 3 | 1-7 | Priprema za provjeru znanja | Pismena i usmena provjera znanja | 50% | 90% |
Ukupno: | 6 | 50% | 100% |
**Završni ispit student mora polagati samo ako nisu postignuti minimalni bodovi, u određenom vremenskom roku, na periodičnoj provjeri znanja |
1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
Ispit se može položiti preko tri kolokvija. Sva tri kolokvija moraju biti pozitivno ocjenjena za ostvarivanje prava upisa ocjene temeljem kolokvija. Ocjena bazirana na kolokvijima izračunava se
na način da se uzme zbroj ocjena sva tri kolokvija te podijeli sa tri (3) (kako bi dobili finalnu ocjenu) (npr.2+3+5=10/3=3,33-ocjena(dobar).Na ovom kolegiju studenti imaju tri parcijalna ispita. Ne postoji nikakva međusobna uvjetovanost za pristupanje pojedinom parcijalnom ispitu. Nakon parcijalnog ispita prema potrebi se provodi i usmena provjera znanja. Parcijalni ispiti tijekom semestra mogu se ponoviti na zahtjev studenata. Studenti nemaju obvezu izlaska na parcijalne ispite. Svaki parcijalni ispit piše se minimalno 10 i maksimalno 60 minuta. Ljestvica ocjenjivanja uspješnosti na pojedinom kolokviju 50% -69% dovoljan (2) 70% -79% dobar (3) 80% -89% vrlo dobar (4) 90% -100% izvrstan (5) Redoviti ispitni rok sastoji se od pismenog ispita i usmenog ispita, ako se zadovolji na pismenom ispitu. Usmeni ispit može trajati do 30 minuta po studentu. |
1.8. Popis literature |
Povrćarstvo: 1. Lešić, R. i sur. (2002): Povrćarstvo, Zrinski Čakovec 2. Matotan, Z. (2004): Suvremena proizvodnja povrća, Nakladni zavod Globus, Zagreb 3. Parađiković, N.(2002):Opće i specijalno povrćarstvo, PFOS, OsijekCvjećarstvo: 1. Vincelj, M.(1995): Cvjećarstvo, Agronomski fakultet Zagreb 2. Parađiković, N.(2005): Osnove proizvodnje cvijeća, PFOS, Osijek 3. Auguštin D.(2003): Cvjećarstvo 1i 2, Školska knjiga, Zagreb |