| OPĆE INFORMACIJE | ||
| Naziv kolegija | Ekološko voćarstvo i vinogradarstvo | |
| Studijski program | Stručni diplomski studij Ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj | |
| Status kolegija | Obavezni | |
| Studijska godina | Druga | |
| Bodovna vrijednost i broj sati nastave | ECTS koeficijent opterećenja studenata | 6 |
| Broj sati (P+V+S) | 60P+10V+5S | |
| 1. OPIS KOLEGIJA
|
||
| 1.1. Ciljevi kolegija | ||
| Omogućiti studentima stjecanje znanja o pomotehničkim i ampelotehničkim zahvatima u ekološkoj proizvodnji voća i vinove loze. | ||
| 1.2. Uvjeti za upis kolegija | ||
| Nema. | ||
| 1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij | ||
| 1. definirati ciljeve ekološkog voćarstva i vinogradarstva
2. definirati značaj zaštite bilja u ekološkom voćarstvu i vinogradarstvu 3. nabrojati najznačajnije ekološke uvjete potrebne za ekološku voćarstvu i vinogradarsku proizvodnju 4. nabrojati podloge i sorte prikladne za eko voćarstvo 5. opisati sorte vinove loze prikladne za uzgoj na ekološki prihvatljiv način 6. opisati mjere pri sadnji, gnojidbu i navodnjavanju eko voćnjaka i vinograda 7. razlikovati načine rezidbe u eko voćarstvu 8. objasniti sustav kontrole proizvodnje i certifikacije grožđa i vina iz ekološkog uzgoja,
|
||
| 1.4. Vrste izvođenja nastave | predavanja
vježbe seminari i radionice |
|
| 1.5. Obveze studenata | ||
| Redovito prisustvovanje nastavi sukladno Pravilniku o studiranju na Veleučilištu u Slavonskom Brodu, polaganje ispita. | ||
| 1.6. Praćenje rada studenata | ||
| Raspodjela ECTS-a | Struktura ocjenjivanja | |||||
| Vrsta aktivnost | ECTS | Ishodi učenja | Aktivnost studenata | Metode procjenjivanja | Postotak ocjene | |
| Min | Max | |||||
| Predavanja i vježbe | 2,0 | 1-9 | Aktivno sudjelovanje na predavanjima, vježbama i seminarima | Evidencija prisutnosti studenata | 0 | 5 |
| Periodična provjera znanja | 4,0 | 1-9 | Priprema za pisanu provjeru znanja | Kolokvij 1 Kolokvij 2 |
50 | 95 |
| Završni ispit ** | 4,0 | 1-9 | Priprema za provjeru znanja | Pisana i usmena provjera znanja | 50 | 100 |
| Ukupno: | 6 | 50 | 100 | |||
| **Završni ispit student mora polagati samo ako nisu postignuti minimalni bodovi, u određenom vremenskom roku, na periodičnoj provjeri znanja | ||||||
| 1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
| Praćenje postignuća studenata tijekom semestra i ostvarivanje ishoda učenja obavljat će se putem dvaju parcijalnih ispita, i aktivnosti na nastavi.
*Ukoliko student ne ostvari pozitivnu ocjenu ili zadovoljavajući rezultat tijekom nastave (kontinuirana provjera znanja), mora pristupiti završnom ispitu koji se provodi u pismenom i usmenom obliku. |
| 1.8. Popis literature |
| 1. Ciglar, I. (1998.): Integrirana zaštita voćaka i vinograda, Zrinski d. d. Čakovec
2. Znaor, D. (1995.): Ekološka poljoprivreda, Nakladni zavod Globus, Zagreb 3. Karoglan Kontić, Jasminka, Karoglan Todorović, Sonja (1996). Ekološko vinogradarstvo. Zagreb: Hrvatski centar „Znanje za okoliš“. 4. Znaor, D. (1996). Ekološka poljoprivreda. Zagreb: Globus.Cvjetković, B. (2010.): Mikoze, pseudomikoze voćaka i vinove loze, Zrinski d.d. Čakovec 5. Mirošević, N., Karoglan Kontić, Jasminka. (2008). Vinogradarstvo. Zagreb: Globus 6. Ciglar, I. (1993): Zdravi voćnjaci i vinogradi, Zagreb 7. Phillips, M. (2012.): The Holistic Orchard: Tree Fruits and Berries the Biological Way, Chelsea Green Publishing, GB 8. Karlsson, B., Karlsson, p. (2014.): Biodynamic, Organic and Natural Winemaking: Sustainable Viticulture and Viniculture, Floris Books, USA |