OPĆE INFORMACIJE | ||
Naziv kolegija | Mikrobna biotehnologija u ekološkoj poljoprivredi | |
Studijski program | Stručni diplomski studij Ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj | |
Status kolegija | obavezan | |
Studijska godina | Prva | |
Bodovna vrijednost i broj sati nastave | ECTS koeficijent opterećenja studenata | 6 |
Broj sati (P+V+S) | 55P + 0V+20S |
1. OPIS KOLEGIJA | ||
1.1. Ciljevi kolegija | ||
Upoznati studente s područjem biotehnologije u kojem značajnu ulogu imaju korisni mikroorganizmi koji ujedno imaju i primjenu u području ekološke poljoprivredne proizvodnje. | ||
1.2. Uvjeti za upis kolegija | ||
Nema. | ||
1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij:
1. definirati biotehnologiju i navesti njezin značaj u području ekološke poljoprivrede 2. prepoznati najznačajnije mikroorganizme koji se koriste u ekološkoj proizvodnji 3. razumjeti pravilnu primjenu navedenih biokultura u poljoprivrednoj praksi |
||
1.4. Vrste izvođenja nastave | predavanja
vježbe |
|
1.5. Obveze studenata | ||
Od studenata se očekuje redovito pohađanje predavanja te pisanje parcijalnih ispita i/ili završnog ispita na redovnom ili izvanrednom ispitnom roku te izrada seminarskog rada.
Za svakog studenta vodi se evidencija o pohađanju nastave i uspjesima proisteklim iz njegovog rada (prisutnost na nastavi, parcijalni ispiti i/ili završni ispit). Pravo na potpis kojim se u indeksu potvrđuje uredno izvršavanje propisanih obveza imaju studenti koji su bili prisutni na minimalno 70% od ukupnog broja nastavnih sati. Studenti koji ne ostvare sve uvjete za potpis isti kolegij mogu ponovno upisati u idućoj akademskoj godini. |
||
1.6. Praćenje rada studenata |
Raspodjela ECTS-a | Struktura ocjenjivanja | |||||
Vrsta aktivnost | ECTS | Ishodi učenja | Aktivnost studenata | Metode procjenjivanja | Postotak ocjene | |
Min | Max | |||||
Pohađanje nastave, aktivnost na nastavi, seminarski rad | 1 | 1-3 | Aktivno sudjelovanje na predavanjima i vježbama | Evidencija prisutnosti studenata | 0 | 16 |
Periodična provjera znanja | 5 | 1-3 | Priprema za pismenu provjeru znanja | Kolokvij 1 Kolokvij 2 |
45 | 84 |
Završni ispit ** | 6 | 1-3 | Priprema za provjeru znanja | Pismena provjera znanja | 65 | 100 |
Ukupno: | 6 | 50 | 100 |
1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Praćenje postignuća studenata tijekom semestra i ispunjavanje navedenih ishoda učenja obavljati će se putem dviju parcijalnih provjera znanja, napisanog i prezentiranog seminarskog rada iz gradiva vezanog uz predmet. Tijekom predavanja vrednuje se i potiče aktivnost studenata kroz sudjelovanje u raspravama tijekom održavanja nastave, postavljaju pitanja i iznose vlastite stavove, komentare i iskustva
Ukoliko student ne ostvari pozitivnu ocjenu kroz parcijalne provjere znanja tijekom nastave, može pristupiti završnom pismenom ispitu. U tom slučaju dotad ostvareni bodovi na parcijalnom ispitu kojeg student ponovo piše se brišu i priznaju se samo novi ostvareni bodovi.
Ocjena se izračunava na sljedeći način:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
1.8. Popis literature | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Preporučena literatura za studij i polaganje ispita:
1. Duraković, S., Redžepović, S.: Bakteriologija u biotehnologiji knjiga prva-I dio. Kugler 2004. 2.Duraković, S., Redžepović, S.: Bakteriologija u biotehnologiji knjiga prva-II dio. Kugler 2004 3. Barnum, S.R.: Biotechnology – an introduction. Brooks/Cole, Cengage Learning. 2005. 4. Duraković, S., Duraković, L. : Mikologija u biotehnologiji, Kugler, Zagreb 2003. 5. Glazer, A.N., Nikaido, H.: Microbial biotechnology – fundamentals of applied microbiology. Cambridge University Press 2007. 6.Kun, L.Y.: Microbial biotechnology.World Scientific Publishing Co. 2013. 7. Ray, R.C. : Microbial Biotechnology in Agriculture and Aquaculture. Vol.2. CRC Press, 2006 |